Perioadă: martie 2023 – iunie 2023
Profesori coordonatori: Prof. Matei Georgeta, Prof. Ioniță Flori, Prof. Enache Silvia
Participă elevi ai claselor a IX-a D, G, PT, a X-a C, F, a XI-a B, E, C
Parteneri: școli din Italia, Tunisia, Franța, Turcia, Moldova și Albania
Descrierea Proiectului
Prin acest proiect ne dorim ca elevii noștri să dobândească abilități de comunicare, abilități practice, interculturalitate și toleranță față de diversitate, conștientizarea necesității de a proteja mediul înconjurător, munca în echipă și să devină mai responsabili față de problemele ecologice ale mediului în comunitatea lor.
PROCESUL DE LUCRU
Proiectul va începe în martie 2023 și se va încheia în iulie 2023.
Fiecare partener va constitui echipe formate din elevi și profesori din țara sa. Aceștia vor decide asupra unei teme creative prin care vor promova aspecte ale culturii țării (simboluri).
În cadrul activităților elevii vor folosi cunoștințele din știință, ecologie, protecția mediului, cultură locală sau națională și vor crea obiecte reprezentative folosind materiale reciclabile (hârtie, textil, plastic, lemn, metal etc.).
Pe parcursul a 3 luni fiecare partener trebuie să prezinte aspecte ale culturii și civilizației locale, naționale. La sfârșitul fiecărei luni, un partener va prezenta progresul muncii lor.
Vor avea loc întâlniri online zoom sau întâlniri Google cu toate echipele în prima și ultima lună a proiectului.
În fiecare lună, țările partenere își vor încărca revista electronică care conține articole scrise de studenți pe tema proiectului.
Elevii vor lucra în grupuri sub îndrumarea profesorilor coordonatori din țările lor respective.
Ei vor prezenta rezultatele muncii lor folosind Twinspace și diferite aplicații și vor putea comunica cu studenții din țările partenere.
Sarcina fiecărui student va fi să facă ceva practic – un produs și să scrie despre el în revista echipei.
Rezultatele vor fi încărcate în Twinspace.
REZULTATE
– un prototip sau produs sau set de produse care urmează să fie realizat de fiecare elev din fiecare echipă din materiale reciclabile ilustrând și promovând simboluri, tradiții, obiceiuri din comunitatea sau țara sa
– fotografii și articole adunate într-o revistă electronică pentru a fi încărcate în Twinspace de către fiecare partener și prezentate de către parteneri, câte una pe lună
– e-magazine în limbile țărilor partenere și în diverse aplicații care conțin articole pe tema protecției mediului, ecologie, durabilitate, reflectând activitățile desfășurate în țările partenere, în limba maternă și în limba engleză (fiecare student va contribui )
Lansarea Proiectului
Folosind ca sursă de inspirație scoarțele oltenești – intrate în patrimoniul UNESCO – elevii au început lucrul la realizarea unor produse din hârtie reciclată – felicitări și supracoperți pentru agende.
O altă sursă de inspirație este Coloana Infinitului a sculptorului român Constantin Brâncuși. Elevii vor realiza din cofraje de ou suporturi cu design deosebit în așteptarea sărbătorilor pascale.
Ciobășul – ocupație strămoșească în România – va fi sursă de inspirație pentru confecționarea unor trăistuțte realizate din materiale textile reciclate.
Mersul cu Capra – o străveche datină a sărbătorilor de iarnă constând într-un dans tradițional de Anul Nou – va fi motivul și tema creațiilor elevilor – accesorii specificie dansului – ce vor fi confecționate din deșuri de lemn și textile.
Bogăția și unicitatea dansului Călușarului va fi izvor de inspirație în realizarea de trăistuțe din material textil.
Literatura românească reprezentată prin versurile lui Eminescu se va oglindi în creațiile elevilor realizate din sticlă de plastic și hârtie reciclată, aceștia urmând să confecționeze suporturi pentru rechizite.
Produse
Revista electronică este gata și adună laolaltă gândurile și trăirile elevilor care, punându-și toată creativitatea și pasiunea la lucru, au realizat produsele pe care le puteți viziona la etajul 1 al liceului, pe coridorul din fața cancelariei. Tot aici veți putea să cunoașteți și câteva lucruri despre artiștii proiectului: cine sunt, care le sunt pasiunile, care le sunt locurile dragi din România.
Va invităm să răsfoiți revista și să apreciați munca și pasiunea cu care au lucrat elevii din proiect și poate, ele vor constitui o sursă de inspirație pentru alte proiecte și alte povești frumoase ale talentului și priceperii elevilor noștri.