Unity in Diversity

Well-being Through Visual and Traditional Arts

Perioada de desfășurare:  octombrie 2023-mai 2024,

Profesor coordonator: Diana Dima

Elevi participanți: clasele a IX-a C și a XI-a C.

Parteneri

Proiect inițiat de profesori din Turcia și Polonia, la care colaborează Italia, Spania, Portugalia și România (Liceul Tehnologic ”Dimitrie Bolintineanu”

Despre proiect

Proiectul își propune să exploreze relația dintre artă și bunăstare/ starea de bine și elementele cheie implicate în mediul școlar. Arta servește ca un mediu dinamic care nu numai că încurajează creativitatea și exprimarea de sine, ci și contribuie semnificativ la dimensiunile emoționale, sociale și cognitive ale bunăstării. Pe măsură ce înțelegem impactul pozitiv al artei, proiectul nostru își propune să dezvăluie modalitățile complicate în care implicarea cu diferite limbaje artistice – fie prin artele vizuale, fie tradiționale – poate îmbunătăți calitatea vieții în mediile educaționale. Prin eforturi de colaborare și experiențe comune țărilor implicate, căutăm să evidențiem beneficiile multiple pe care arta le aduce comunității școlare.

Limba utilizată în proiect – limba engleză

Domenii abordate în proiect – Limbă, tradiție, artă

Competențe-cheie:

Sociale: Arta oferă o lume captivantă în care indivizii posedă puterea de exprimare și independență.

Cognitive: Arta are rol în stimularea gândirii pozitive și a unei înțelegeri mai profunde a emoțiilor noastre. Vom investiga modul în care implicarea disciplinele artistice pot duce la îmbunătățiri în diferite aspecte ale învățării.

Emoționale: Proiectul examinează modul în care expresiile artistice contribuie la îmbunătățirea afectului, managementului emoțional, empatiei și a perspectivei pozitive asupra vieții.

Obiective:

Să dezvolte fluența, abilitățile de comunicare în limba limba engleză;

Să folosească limba străină ca instrument de comunicare și cooperare;

Să crească empatia prin interacțiunea diverselor limbaje artistice, să înțeleagă și să accepte perspective și emoții diferite;

Să îmbunătățească managementul emoțiilor;

Să crească autonomia, independența elevilor prin activități artistice;

Să lucreze în echipă și să coopereze în grupuri transnaționale;

Să înțeleagă utilizarea și exploatarea corectă a Instrumentelor digitale și AI.

Procesul de lucru

Prezentarea Voila a elevilor  și a școlilor pe un Padlet. Se creează logo și broșuri, se aleg cele mai interesante. Se formează echipe de lucru care discută despre starea de bine și înțelegerea emoțiilor transmise de artă. Se cauză imagini din natură (primăvara), filmulețe, și elevii își dezvăluie sentimentele pe care le transmit imaginile respective. În februarie școlile partenere au prezentat arta tradițională sau vizuală din cultura lor printr-o conferință video. Opera de artă rezultată a fost expusă pe platforma proiectului. Au fost prezentate materiale despre „Ziua Siguranței pe Internet”,  8 februarie, împreună cu planificarea sau participarea la seminarii web. Activitatea din martie este una colaborativă ce presupune scrierea unei povești despre o fată pasionată de pictură, integrând programe AI, precum Microsoft Copilot, și platforma Canva. Fiecare profesor partener impreună cu un elev al său creează una din paginile poveștii. În aprilie, fiecare membru va crea un Board eTwinning în școala sa. Fiecare elev va plasa în imagine un obiect aparținând unei arte tradiționale din propria țară, folosind o imagine comună, într-un mod care să nu perturbe integritatea imaginii. Acest produs va fi un alt produs comun al proiectului. În mai, fiecare școală va expune activitățile desfășurate pe parcursul proiectului, iar această expoziție va fi promovată în presa locală și proiectul va fi difuzat. Se va celebra ”Ziua eTwinning”, care va avea loc pe 9 mai.